Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowy sernik

Jagodowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 1676

Dawno nie było sernika i w sumie jakoś prawie cały miesiąc nic nie piekłam słodkiego dla nas. I troszkę się już stęskniliśmy za domowymi łakociami. No i upiekłam własnie sernik z jagodami. Jest po prostu pyszny, spróbujcie a przekonacie się sami. Zapraszam po przepis.

Składniki

  • 600 g półtłustego twarogu
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 szk jagód
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder
  • okrągłe biszkopty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
    Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
    Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
    Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
    Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
    Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
    Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
    Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
    Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 lipca Sernika z jagodami jeszcze nie jadłam. Prezentuje się obłędnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń