Do góry

Przetwory Przepis na:

jagodowy słoiczek na zimę (dżem)

jagodowy słoiczek na zimę (dżem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2105

Dodano:

Odsłon: 1184

w wersji dla diabetyków - czarne owoce, zapas witamin na dobry wzrok zamknięty w słoiczku jest świetnym smarowidłem do pieczywa, naleśników, placków oraz dodatkiem do koktajli, owsianki, słodkiego słoika do pracy. Przepis na 5-6 małych - do 200 ml słoiczków.

Składniki

  • jagody świeże - ok.1 kg (4 standardowe pojemniczki)
  • ksylitol (cukier brzozowy) - 1/2 szklanki
  • agar agar - 1 płaska łyżeczka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z jagód wybieram pozostałości listków i gałązek i przepłukuję bieżącą wodą.

  2. Jagody z cukrem zagotowuję na wolnym ogniu, pozwalam lekko odparować wodzie, jakieś 20 min.
    w tym samym czasie czyste słoiki wstawiam do piekarnika na 120 stopni, by były wyparzone i gorące przed nakładaniem dżemu.

  3. Zbieram trochę soku z jagód do szklanki - tak ok. 1/4. Studzę i rozpuszczam w nim agar.
    Rozpuszczony agar wlewam do garnka z jagodami, mieszam i zagotowuję.
    Dżem jest gotowy.

  4. Nakładam do słoiczków - akurat dla jagód im mniejsze, tym lepiej.
    Dokładnie czyszczę i osuszam gwint słoiczka, zakręcam - od razu odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
    Zanoszę do DomowejPiwniczki dopiero kolejnego dnia rano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń