Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy tort ze śmietaną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj dokładnie w misce z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka. Dolej mleko. Dosyp 2 torebki cukru waniliowego i zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Gotowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą i odstaw, by dobrze się odsączyły.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylewaj po 1/10 przygotowanego ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj po całej powierzchni patelni. Każdy placek posyp garstką jagód i usmaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki układaj na dużym talerzu jeden na drugim. Gotowy tort naleśnikowy oprósz obficie cukrem pudrem.
Śmietanę utrzyj z pozostałym cukrem waniliowym. Podawaj jako dodatek do naleśników. Jeśli chcesz, by danie było mniej kaloryczne, zastąp śmietanę gęstym jogurtem.Źródło: Tele Tydzień