Do góry

Desery Przepis na:

Jagody w cukrze:

Jagody w cukrze:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2421

Dodano:

Odsłon: 17175

Można je mrozić, można po zasypaniu cukrem pasteryzować, można smażyć z nich konfiturę ale najtrwalszym i najlepszym sposobem wg mnie jest zasypanie ich dużą ilością cukru.Tak przygotowane mogą stać nawet 3-4 lata. Pozostają jędrne i twarde. Jedyną ich wadą - przynajmniej w tym roku - jest ich cena. Z powodu suszy są drogie i drobne.

Składniki

  • 6 kg jagód
  • 4 kg cukru
  • 2 pięciolitrowe słoje z nakrętką
3-4 os. 15 min łatwe drogie

Przygotowanie



  1. Wyparzone słoje 5-litrowe napełniam warstwami jagód i cukru.
    Słoje zakręcam i ustawiam na słonecznym parapecie .
    Co kilka dni potrząsam słoikami by ułatwić rozpuszczenie się cukru.
    Zazwyczaj stoją tak do późnej jesieni. Później przenoszę słoje w chłodne i suche miejsce.
    Tak przygotowane jagody nigdy się nie psują i pozostają w takim stanie nawet po 3-4 lata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 23 czerwca Stojąc na słonecznym oknie bardzo szybko ulegną
fermentacji, Docherro ma rację.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 czerwca Są super,kiedyś tak robiłam,zrobiło się wino....wolę zamrozić lub w słoiczki pasteryzować:) Odpowiedzi: 3 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń