Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7830

Dodano:

Odsłon: 8902

póki sezon na jagody trzeba to wykorzystać :) Z podanej porcji wyszło mi 30 bułek :)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g drożdży
  • ok 750 ml letniego mleka
  • ok 1/2 kg jagód
  • rozkłócone jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę w środku zrobić dołek. Do dołka dać cukier, pokruszone drożdże i trochę mleka delikatnie to wymieszać i odstawić na 15 min. Następnie dodać jajka, roztopione masło i stopniowo w trakcie wyrabiania dodawać mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami hakami. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odcinać kawałki do środka dać jagody i trochę cukru, formować bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i posypanym mąką. Odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok 25-30 min. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2013 Ale mi smaku narobiłaś, jasne, że zrobię tylko jak zejdzie się rodzinka aby było komu pałaszować :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 20 lipca 2013 Śliczne te bułeczki,takich jeszcze nie robiłam,muszę sprawdzić czy mi wyjdą takie jak twoje:)pozdrówka:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 lipca 2013 No,kochana,to wymieniamy się - ja Tobie ciacho a Ty mi jagodziankę:)Wyglądają pysznie! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń