Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1601

Dodano:

Odsłon: 6558

JAGODZIANKI

Składniki

  • 1/2 kg mąki,
  • 5 żółtek, pół kostki margaryny
  • ok 10 dag drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • Nadzienie: 1/2 litra jagód
  • pół szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn
    5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.

  2. Ciasto
    W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń