Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 645

Mięciutkie, pyszne jagodzianki, to jeden z obowiązkowych letnich przysmaków.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 ml ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • lukier biały (z cukru pudru i mleka)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

    Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).

  2. Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  3. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.

    Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 26 czerwca Uwielbiam, wyglądają obłędnie, takie puszyste i mają dużo nadzienia, tak jak lubię ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń