Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 974

Dodano:

Odsłon: 19832

Chyba każdemu miło kojarzą się z latem i wakacjami

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoik jagód deserowych
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj sól, wlej mleko, wbij jajko, wymieszaj dokładnie. Dodaj olej i resztę składników. Zagnieć miękkie, plastyczne ciasto. Zostaw je na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

  2. Po tym czasie ciasto krótko wyrób, podziel na części jak bułeczki, w kule. Z każdej kuli zrób placek (ja to robię dłonią) i na środku połóż kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Zlep brzegi jak pierogi. Bułeczki kładź na wyłożonej papierem blasze złączeniem do dołu. Pozostaw do napuszenia ok. 30-45 min. Wyrośnięte jagodzianki piecz w temp. 220 st. przez ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ropcia 17 grudnia 2010 Czy ktoś ma pomysł na to, żeby sok z jagód się nie wylewał z bułeczek przed i podczas pieczenia ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

achol 22 lipca 2010 witam !!
robiłam ten przepis,rewelacja,pycha,prosty język.
POLECAM

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beti83 16 czerwca 2010 wczoraj zaopatrzyłam się w 4 kilo jagód na placu - do zamrażarki i całą zimę takie jagodzianki będę robić (no i pierogi z jagodami)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 13 czerwca 2010 Jagody deserowe to rodzaj konfitury, tyle że w słoiczku są prawie same owoce, a mało jest tego sosiku, jak to zwykle w konfiturach. Gdy nie ma jeszcze "prawdziwych" jagód a mam ochotę na coś z jagodami to z powodzeniem je stosuję. Jak już pisałam, kupiłam w Kauflandzie, producent nazywa się "Vortumnus".

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 12 czerwca 2010 Powiedzcie prosze co to sa jagody deserowe?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 12 czerwca 2010 Żeby nie popękały smaruję je przed pieczeniem roztopionym masłem. Jagody deserowe kupiłam w Kauflandzie. A na najwspanialsze jagodzianki zapraszam do Ciechanowa, do cukierni państwa Siembor :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

passia 12 czerwca 2010 najlepsze jagodzianki jadłam we Władysławowie...do tej pory pamiętam ich smak :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiulkaaa1 12 czerwca 2010 piękne bułeczki :)
jak Ty to robisz że bułeczki Ci nie popękały? mi niestety zawsze pękają (z boku)...może koleżanki mają jakiś ekstra sposób na to? :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 11 czerwca 2010 o jejku wygladają pysznie przypominają mi wakacje w kołobrzegu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń