Do góry

Desery Przepis na:

JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 10108

Pyszne i przypominają mi wakacje u babci

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna, 1/2 kg
  • suche drozdze, 7g(małe opakowanie)
  • mleko, 1 szkl
  • jajko, 1
  • szczypta soli
  • cukier, 1/2 szkl
  • olej, 1/4 szkl
  • cukier waniliowy, płaska łyżeczka
  • Nadzienie:
  • jagody, 200g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlej mleko, wbij jajo, wymieszaj dokładnie. Dodaj resztę składników. Zagnieść ciasto. Zostaw je na godzinę do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.

  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Do miseczki dodaj jagody i resztę składników, delikatnie rozgnieć widelcem trochę jagód aby połączyły się z cukrem i mąką. Nie trzeba wszystkich rozgniatać wystarczy jak kilka puści sok i powstanie masa owocowa. Jeżeli nie rozgnieciemy to cukier i mąka będą na spodzie miski.

  3. Gdy ciasto wyrośnie przełóż na stolnicę i lekko wyrób, po czym delikatnie wałkuj na grubość ok. 1 cm. Ja używam szerokiej szklanki do wykrawania, takiej o średnicy 9cm. Później lekko zrób dołeczek i dawaj jagody. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą jagodziankę umieścić złączeniem w dół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 15 min. w 220 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń