Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki - pyszne drożdżówki z jagodami

Jagodzianki - pyszne drożdżówki z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 56458

Dodano:

Odsłon: 560

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne jagodzianki drożdżowe. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanej porcji ciasta wyjdzie około 10 jagodzianek
  • 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko (jajka L)
  • 60 g cukru
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • oraz
  • około 300 g jagód
  • i około 4 łyżek cukru
  • na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła dobrze schłodzonego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 50 ml letniego mleka, około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce, tak aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po 15 minutach:
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.

  3. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Ciasto możemy również przygotować robotem.

    Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.

  4. Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam je przez chwilę w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na dziesięć w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut.

  6. Do dokładnie wypłukanych i osączonych jagód dodaję cukier i mieszam- jagody są gotowe.

  7. Po 10 minutach rozwałkowuję kulkę ciasta, na placuszek o grubości około 4 milimetrów, na środek nakładam około 2 łyżek jagód i dokładnie zlepiam, uformowaną jagodziankę układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Jagodzianki układam dość luźno aby się nie skleiły podczas pieczenia.

  8. Następnie blachę z jagodziankami oraz jagodzianki które będę piekła w drugiej turze, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

  9. Przygotowanie kruszonki:
    Na blat wysypuję mąkę, masło (dobrze schłodzone), cukier i pocierając dłońmi łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

  10. Pieczenie jagodzianek:
    Jagodzianki przed pieczeniem maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na środkową półkę i piekę około 23 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
    Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

    Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować.

    Jagodzianki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń