Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 535

Dodano:

Odsłon: 925

Domowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem jagodowym ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 70g masła
  • pół szklanki cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • miseczka jagód
  • kruszonka:
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy drożdże, rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Jedno jajko ucieramy z pozostałym cukrem. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, masę jajeczną i większość roztopionego masła (zostawiamy z 2 łyżki). Ciasto zagniatamy, pod koniec polewamy je pozostałym masłem i jeszcze raz zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto już podrośnie formujemy bułeczki. Najlepiej podzielić ciasto na kulki (ok. 12), rozwałkować je, na środek wysypać łyżkę jagód i dokładnie skleić. Powstałe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Robimy kruszonkę. Masło, cukier puder i mąkę rozcieramy. Posypujemy kruszonką jagodzianki. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180°C
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń