Do góry

Przekąski Przepis na:

Jaja po benedyktyńsku a''''la Patrusia :)

Jaja po benedyktyńsku ala Patrusia :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 9697

Sposób na śniadanko. Orginalne Jaja po benedyktyńsku podaje się z sosem holenderskim, ale jest on dość pracochłonny. Moja wersja jest dużo szybsza :).

Składniki

  • kromka chleba tostowego
  • oliwa z oliwek do smarowania tostów
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ocet jabłkowy ok. 2 łyżek
  • woda
  • 2 - 3 plastry szynki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pieczywa wyciąć szklanką okrąg, posmarować go oliwą i natrzeć czosnkiem. Podpiec na patelni lub w piekarniku.

  2. W wysokim garnku zagotować wodę, do wrzątku wlać ocet. Zmniejszyć płomień pod garnkiem. Wbić jajko do wody. Gotować 2 - 3 min. tak aby białko się ścieło, ale żółtko było płynne. Jajo wyciągać z wody łyżką cedzakową.

  3. SOS: Majonez mieszamy z posiekaną pietruszką i zgniecionym czosnkiem.

  4. Na talerzu układamy: grzanki, na nich szynkę i układamy na tym jajko. Jajko posypujemy pieprzem i solą. Polewamy wszystko sosem. Ozdabiamy wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń