Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajeczne koszyczki

Przepis dnia 2019-04-18
Jajeczne koszyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 543 Ocena: 9547

Dodano:

Odsłon: 1971

Tradycyjna sałatka jarzynowa w Wielkanocnym wydaniu. Zachwyca smakiem i wyglądem na świątecznym stole.

Składniki

  • 6-10 jajek do nadziewania
  • Sałatka : 2 ziemniaki
  • 1 spora marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • Kukurydza konserwowa około 100 g
  • sól, pieprz
  • musztarda, majonez
  • młody szczypiorek i natka pietruszki do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
    Ziemniaki możemy dodać kilka minut później bo gotują się najkrócej.
    Ugotowane przekładamy na sitko i studzimy.
    Przestudzone warzywa kroimy w drobną kostkę.
    Wszystkie jajka gotujemy za twardo, studzimy w zimnej wodzie.
    Cebulę i ogórki drobno siekamy.
    Jajka obieramy odkrawamy 1/4 ,delikatnie wyjmujemy żółtka.
    Odkrojone części jajek i żółtka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników sałatki i wszystko mieszamy.
    Dodajemy jeszcze odcedzoną kukurydzę.
    Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem a na koniec dodajemy 1 łyżkę musztardy i 2 łyżki majonezu.
    Gotową sałatką nadziewamy białka jajek.
    Boki dekorujemy natką pietruszki i po bokach umieszczamy szczypiorek imitujący rączkę koszyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 kwietnia U mnie takie jajeczka, to trzeba by było trzymać u dziadków, w domu zniknęłyby dużo wcześniej, niż potrzeba :D
Fajny i apetyczny pomysł, duży plus za twórczość, pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń