Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica, którą podbijesz serce swojej wybranki…

Jajecznica, którą podbijesz serce swojej wybranki…

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 876

Dodano:

Odsłon: 727

Bo przecież przez żołądek do serca... Chyba to przepis dla panów. Nawet tych, którzy potrafią zrobić tylko jajecznicę. Proste danie, ale ręczę Wam, że jeśli podacie je na romantyczną kolację, to reszta afrodyzjaków może okazać się zbędna… Oczywiście w sezonie kiedy jeszcze są zielone szparagi i już pokazują się pierwsze kurki. Poza sezonem zostają nam mrożonki. Ale powinny smakować równie dobrze…

Składniki

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 duże cebule
  • 250 dag kurek
  • 3-4 jajka
  • mały kubeczek śmietany (najlepiej 30%)
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie odrywamy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki (odkładamy) a resztę kroimy na ok. 2 cm kawałki.

    Nie wyrzucamy końcówek!!! Wkładamy do woreczka i mrozimy. Jest to świetny dodatek wzbogacający smak innych zup. Dodaję je nawet do rosołu!!!

    Kurki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebule obieramy kroimy drobno.

  2. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy kurki. Dorzucamy cebulę i całość podsmażamy do zezłocenia cebuli.

    Dorzucamy szparagi, ale bez główek.

    Podsmażamy jeszcze 5 minut.

    Zalewamy śmietaną i dusimy kilka minut.

  3. Dorzucamy główki szparagów, mieszamy i po chwili wbijamy jajka.

    Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy aż do ulubionej konsystencji jajecznicy (w zależności od tego, jak kto lubi ściętą).

    Podajemy z pieczywem.


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń