Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajermuż

Jajermuż

Autor: thesecret

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 315

Dodano: 17.05.2018

Odsłon: 51

Jajka sadzone na jarmużu i warzywach, zapieczone w piekarniku. Jeden z tych sposobów, jak chcesz przemycić więcej warzyw w diecie. Jeśli chcecie wersję bezmięsną, po prostu pomińcie boczek.

Przygotowanie

  1. *Przed przystąpieniem do gotowania, warto wstępnie nastawić piekarnik. Będzie potrzebny.
    Wszystkie warzywa kroimy, oprócz jarmużu, który tylko myjemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i dodajemy pieczarki. Przesmażamy aż zbrązowieją i dodajemy boczek. Gdy boczek puści tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem mieszamy, żeby smaki się przeszły. Zmniejszamy ogień i dodajemy jarmuż. Smażymy delikatnie, aż nieco zmięknie. Patelnię zdejmujemy z ognia. Przerzucamy nasz farsz do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy go równomiernie. Na farsz wbijamy jajka. Przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut.

    -> Na zdjęciu oboko już gotowe danie po wyjęciu z piekarnika

  2. Przykładowy sposób podania.
    U mnie z razowymi podpłomykami domowej roboty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń