Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 716

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 182

Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 6 jajek
  • 120 g serka kremowego *
  • 30 g liści młodych czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz biały i sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
    Do wysokiego naczynia wkładamy liście czosnku niedźwiedziego, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę o konsystencji kremu. Gęstość regulujemy oliwą. Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, dodajemy jeszcze łyżkę serka kremowego.

  2. Jajka obieramy. Wzdłuż każdego jajka robimy skośne nacięcia. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem.

    Notes

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 marca Super zdrowe i ładnie podane jajeczka:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń