Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane wg przedwojennego przepisu

Jajka faszerowane wg przedwojennego przepisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 11277

W przedwojennych książkach kucharskich często można znaleźć przepisy na jaja faszerowane, np. rybą, mięsem, rakami z ryżem, sardelami i grzybami. Ten przepis jest najłatwiejszy i najmniej pracochłonny – jaja faszerowane jajami z dodatkiem bułki tartej smakują jak miękkie, smażone na maśle tosty francuskie.

Składniki

  • 6 jaj gotowanych
  • 1-2 jaja surowe
  • Bułka tarta
  • według uznania: pietruszka, koperek lub szczypiorek
  • masło
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane jaja ostrym nożem przeciąć na pół ze skorupkami. Ostrożnie wyjąć żółtko i białko, które należy drobno posiekać.

    Do gotowanych jaj dodać 1-2 surowe, zieleninę i przyprawy, 2 łyżki rozpuszczonego masła i tyle bułki tartej, żeby nadzienie nie wypływało podczas smażenia. Wymieszać.

    Farszem napełnić skorupki. Wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni), przykryć folią aluminiową i piec 10-15 minut, żeby nadzienie ścięło się w środku.

    Jajka wyjąć z piekarnika i kładąc farszem do dołu, smażyć na maśle na niewielkim ogniu pod pokrywką. Ten etap można wykonać tuż przed podaniem, żeby jajka były ciepłe.

    Jeśli zostanie farszu, można uformować z niego małe kotleciki i usmażyć na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń