Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika

Jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1733

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 17077

Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne, kolorowe i można je zrobić na wiele sposobów. Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na Wielkanoc, jak również inną uroczystość domową lub przyjęcie. Zresztą, co stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je od tak, trochę częściej ?:) Polecam ślicznie przepis. Korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście :)

Składniki

  • 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
  • 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag)
  • ok. 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do dekoracji
  • sos do jajek:
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • żółtka 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki keczupu (ew.)
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka, które odkładamy do miseczki na przygotowanie sosu do jajek. Białka układamy na deseczce.

  2. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok całkowicie wyparuje - odstawiamy do wychłodzenia.

  3. Pasztet rozcieramy ze śmietaną i chrzanem na jednolitą masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy.
    Gotowym farszem napełniamy połówki białek ("z czubkiem"), układamy na półmisku udekorowanym zieleniną.

  4. Przygotowujemy sos:
    majonez mieszamy ze śmietaną, keczupem (ew.), posiekanym koperkiem, musztardą i roztartymi żółtkami, doprawiamy do smaku i polewamy nim jajka.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Dobrze, że nie pasztetem z kaczki ;)
Super jajka, pycha :D
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 marca Bardzo ciekawe jaja, takiego polaczenia jeszcze nie jadlam i chetnie sprobuje :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń