Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka galaretki

Jajka galaretki

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1069

Dodano: 27.03.2018

Odsłon: 631

Smakowita ozdoba Wielkanocnego stołu, pięknie się prezentują świetnie smakują po prostu nie można przejść obok nich obojętnie

Składniki

  • 10 wydmuszek
  • 30 dkg mięsa np. udko z kurczaka Włoszczyzna
  • sól pieprz do smaku 10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru
  • Dowolne warzywa do dekoracji, np. marchewka, kukurydza, groszek, papryka itp.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z jajka po szerszej stronie odkroić ich „czubek” (białka oraz żółtka nie będą nam potrzebne). Wydmuszki oczyścić, zalać wrzątkiem, wyparzyć. Następnie wydmuszki wyjąć i zostawić do wysuszenia.
    Z mięsa oraz włoszczyzny ugotować wywar. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie. Wywar przecedzić przez gęste na sito Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w kostkę i na przemian z warzywami wkładać do wydmuszek. Do każdej wydmuszki wlać wywarem i odstawić do zastygnięcia do lodówki, najlepiej na noc.
    Obierać tak jak jajka ugotowane na twardo i gotowe.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń