Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka na twardo "Chińskie"

Jajka na twardo Chińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 1665

Ciekawostka dla wytrwałych ;-) na te jajeczka przyjdzie nam troszkę poczekać.

Składniki

  • Jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
  • Po łyżce sosu sojowego ciemnego i jasnego
  • 2 łyżki suchej herbaty
  • 2 gwiazdki anyżku
  • Po kawałku cynamonu i suszonej skórki pomarańczowej
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyta jajka włożyć do rondelka zalać osoloną wodą i gotować na małym ogniu 20 min.

  2. Gorące wyjąć ułożyć na sicie przelać zimną wodą i potłuc skorupki (muszą być bardzo gęsto spękane ale nie odpadające)

  3. Włożyć jajka do rondla i dodać wszystkie przyprawy, zalać trzema szklankami wody szybko doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu ok. 3 godz. (od czasu do czasu dolewając wody tak aby jaja były cały czas przykryte) po czym zostawić w wywarze na 36 godzin

  4. Przed podaniem obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki, jajka w skorupkach można przechowywać 4-5 dni, nie stracą zapachu ani smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tosziba2 04 sierpnia 2010 koko6 muszę się przyznać że naprawdę nie mam pojęcia ja osobiście spotkałem się właśnie z taką wersją i właśnie taką zastosowałem, bardzo możliwe że bez tego 3 godzinnego gotowania wyjdzie nam bardzo podobnie więc myślę że spróbuję w ten sposób i sprawdzę czy jest jakaś istotna różnica.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 04 sierpnia 2010 paw23 dziękuję za wyczerpującą i bardzo istotną informację, zapewne w zastosowaniu do innych przepisów gdzie jajek nie gotuje się w ten sposób ma ona istotne znaczenie, tutaj mimo wszystko jeżeli mamy ochotę spróbować jak smakują jajka przygotowane w ten sposób nic na to nie poradzimy. Poza tym tego typu potraw nie jadamy na okrągło więc wydaje mi się że przeżyjemy ten brak wartości odżywczej. Może Chińczycy faktycznie jedzą tego sporo i dla tego nie rosną :-P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 sierpnia 2010 a ja wypróbuję ten przepis , dla mnie jest to coś nowego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 04 sierpnia 2010 Witam,stosowałem bardzo podobny przepis,ale nie było w nim mowy o gotowaniu jajek w zalewie 3 godz. wystarczyło tylko nią zalać i pozostawić na dłuższy czas--no ale może ten jest bardziej zbliżony do chińskiego oryginału.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń