Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka po bretońsku

Jajka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 246

Kolejne świąteczny – poświąteczny przepis – tym razem jajka po bretońsku. Przepis znalazłam w starych kartach z przepisami u mojej mamy w zeszycie. Jajka w takim sosie są bardzo smaczne, Wasi goście na pewno będą zadowoleni ! ???? Spróbujecie ?

Składniki

  • 7 jajek
  • 500 ml bulionu – może być z kostki
  • 120 g pora
  • 140 g cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól pieprz do smaku
  • 1 spora łyżka masła
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie



  1. Sposób przygotowania:

    1. Jajka ugotować na twardo
    Pora i pieczarki umyć osuszyć. Cebulę obrać.
    Pora i cebulę kroić w cieniutkie pół plasterki

    2. W rondelku rozpuścić masło, dodać pora i cebulę, zeszklić.Dodać bulion i zagotować

    3. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki i wrzucić do gotującego się bulionu z warzywami. Gotować na malutkim ogniu ok 15 min.

    4. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodawać powoli do bulionu z warzywami i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z gazu

    5. Jajka obrać , przekroić na pół i ułożyć w misce, zalać sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń