Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka po szkocku"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 491
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1326
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 491
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1326
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Do miski włóż mielone mięso, dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masę podziel na 4 równe części.
Jajka obierz ze skorupek. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego bułkę tartą a do trzeciego wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Jajka obtocz w mące. Każdą część mięsa spłaszcz i uformuj z niej owalny kształt.
Na środku połóż jajko i delikatnie oblep mięsem, by jajko było w całości zakryte. Następnie obtocz je w jajku oraz w bułce tartej i po raz kolejny w jajku i bułce. Smaż na głębokim i mocno rozgrzanym oleju, często obracając, przez 4-5 min na złoty kolor.
Przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jajka podawaj natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół, z frytkami lub ziemniakami. To danie świetnie smakuje również na zimno, np. z dodatkiem sosu musztardowego.
Rada: Obtoczone w mięsie jajka możesz posmarować olejem i upiec w piekarniku.
20 minut. Sztuka: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie