Do góry

Desery Przepis na:

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Jajka smażone w skorupkach"

Składniki

  • 6 jajek
  • 5 dag ostrego żółtego sera
  • 5 dag parmezanu lub innego twardego sera
  • pęczek koperku
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół pora (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • ocet do gotowania jajek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Monika Jędruszczak z Lublina

  2. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu (by skorupki nie popękały). Ostudź. Sery zetrzyj na tarce o małych oczkach. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce. Por oczyść, drobno pokrój.

  3. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, przesmaż por i pieczarki. Jajka przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem (uważaj, by skorupki nie popękały). Wyjmij cały środek jajek, zmiel. Do masy jajecznej dodaj sery, koperek i czosnek oraz podsmażone z porem pieczarki. Wymieszaj, przypraw. Masą napełnij skorupki, lekko uciskając farsz łyżeczką. Jajka obtocz w tartej bułce.

  4. Pozostałe masło i olej stop na patelni. Ułóż jajka, wnętrzem do dołu. Smaż 2 minuty. Lekko osącz z tłuszczu. Od razu podaj.

  5. Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,30 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń