Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka w sosie musztardowym

Jajka  w  sosie  musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 3835

Dodano:

Odsłon: 735

Niezwykle proste, szybkie i bardzo smaczne danie. Jajka w delikatnym sosie musztardowym, z chrupiącą pietruszką i cytrynową panierką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 ekologicznych jajek
  • ocet
  • sól morska
  • pęczek pietruszki
  • olej roślinny
  • 1 cytryna (organiczna)
  • 2 łyżki panierki panko lub bułki tartej
  • 250 g jogurtu (1% tłuszczu)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g średnio ostrej musztardy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrać i ugotować ziemniaki.
    Nakłuć szersze końce jajek i gotować je z solą i odrobiną octu przez około 6 minut.

  2. Umyć pietruszkę i dokładnie wysuszyć. Podgrzać olej roślinny, dodać pietruszkę i smażyć na głębokim tłuszczu przez około 30 sekund, a następnie osuszyć na papierze kuchennym.

  3. Na patelni teflonowej smażyć panierke bez tłuszczu, a następnie wymieszać z odrobiną startej skórki cytryny.

  4. Jogurt, masło i musztardę delikatnie podgrzać na małym ogniu, wymieszać składniki, aż powstanie gładki sos.
    Sos nie może być zbyt gorący.

  5. Wlać odrobinę sosu na talerz, umieścić jedno lub dwa jajka w sosie i posolić.
    Na koniec ułożyć na jajku panierkę i smażoną pietruszkę.
    Podawać z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń