Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka wielkanocne :)

Jajka wielkanocne :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4602

Dodano:

Odsłon: 16753

Galaretka pod inną postacią, czyli coś nowego na naszym stole :)

Składniki

  • 10 wydmuszek z jajek
  • około 20 dkg szynki
  • warzywa - kukurydza, groszek, marchewka,
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego (ja zawsze wywaru mam więcej bo lepiej żeby mi zostało niż miałoby zabraknąć)
  • około 8 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek wyparzyć wrzątkiem i zostawić do wysuszenia.

  2. Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami,

  3. W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać wydmuszki. Odstawić do zastygnięcia a następnie do lodówki

  4. Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko .Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.

  5. SMACZNEGO. Wrażenie na gościach gwarantowane :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 kwietnia 2013 Bardzo fajny pomysł, lubię takie,,ciekawostki,,napewno zagoszczą na komuni u wnuka; odemnie 5 i do ulubionych, pozdrawiam ;-)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 02 kwietnia 2013 Kiedyś robiłam w wydmuszkach galaretki owocowe w różnych kolorach. Były to "pisanki", kolorowe, błyszczące,
jadalne. Wnuki bardzo się cieszyły.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 01 kwietnia 2013 Świetny pomysł, bardzo ładnie się prezentują Twoje "jaja":-)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 kwietnia 2013 Super sprawa z takimi jajkami , rzeczywiście efektowne :))

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń