Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka wielkanocne inaczej

Przepis dnia 2013-03-30
Jajka wielkanocne inaczej

Autor: Hesia

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 206

Dodano: 29.03.2013

Odsłon: 26263

Łatwe, smaczne, kolorowe

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo, 2 na osobę
  • twaróg wiejski lub półtłusty, 1 kg
  • cebula, 2 średnie szt.
  • sól, pieprz, w małej ilości ze względu na późniejsze słone dodatki
  • makrela wędzona dokładnie obrana z ości, 2 szt.
  • zielenina - szczypior, koperek, natka pietruszki, zależy od preferowanego smaku - na każdy smak min 2 pęczki
  • chrzan, 100 - 150 g
  • papryka mielona (ostra lub łagodna wg preferencji), wg uznania
  • kawior (niekoniecznie), do przybrania
  • świerza papryka czerwona, 1 szt.
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg utrzeć (lub zmiksować) na gładką masę z solą i pieprzem.

  2. Drobno posiekać cebulę, dodać do twarogu i utrzeć, najlepiej w makutrze (to taka miska do ucierania z rowkami - dla tych co nie wiedzą). Cebuli nie wolno mielić ani ścierać na tarce - traci wtedy swój smak i staje się ostrzejsza. Jak ktoś lubi można dodać ząbek (1!!!) czosnku.

  3. Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 równe porcje i do każdej dodajemy różne składniki w celu uzyskania smaku i koloru.

  4. Brązowa pasta makrelowa - do masy serowej dodajemy wędzoną makrelę, obraną dokładnie z ości, w ilości zapewniającej dobry smak. Dodajemy ewentualnie soli. Należy pamiętać, że wędzona makrela jest słona i pasta potrzebuje mniej soli niż inne.

  5. Zielona pasta wiosenna - tu jest dowolność. Do serowej masy dodajemy drobno posiekany szczypior, natkę pietruszki lub koperek. Zależy co nam bardziej smakuje. Ja dodaję: "pęczek" szczypiorku, pęczek natki i 2 pęczki zielonego koperku bo go uwielbiam i pasuje do jajec. Dosmaczam solą i pieprzem.

  6. Różowa (czerwona) pasta paprykowa - powinna być ostra. Z masą serową mieszamy suszone papryki - według uznania - słodkie (mają mniej intensywny kolor) lub ostre (bardziej czerwone). Jeżeli kolor nam nie odpowiada to możemy dodać kilka kropli soku z buraka (nie za dużo bo masa będzie za rzadka). Jeszcze tego nie robiłam ale spróbuję w tym roku. Jak ktoś lubi bardzo ostro może dodać zmielone chili (świeże też pasuje).

  7. Biała pasta chrzanowa - pasuje do tegorocznych Świąt. Do masy serowej dodajemy chrzan w ilości, jaka nam odpowiada. Chrzan też pasuje do jajek. najlepszy jest własny świeżo utarty. Ja nie mam takich możliwości i kupuję gotowy w słoikach. Należy uważać, aby nie dodać go za dużo bo masa będzie za rzadka. Jak zwykle dosmaczamy solą i pieprzem.

  8. Tak przygotowanymi masami dekorujemy połówki jajek ugotowanych na twardo i wystudzonych. Jak ktoś nie ma narzędzi do dekorowania to można połówki ułożyć na "gniazdkach" z pasty.

  9. Tak przygotowane jaja dekorujemy świeżą zieleniną, papryką, kawiorem - odpowiednio do smaku pasty.

  10. UWAGA! Pasty dobrze jest przygotować dzień wcześniej - przejdą wtedy odpowiednimi smaczkami. Takie pasty można też przygotowywać poza Świętami nie tylko na jajka.

  11. SMACZNYCH ŚWIĄT!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 13 marca 2014 Zbliżają się kolejne święta Wielkanocne.Świetny, smaczny, łatwy sposób podania jajek na wielkanocny stół.Duży kciuk i pomysł zabieram do mojej książki.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia90 28 czerwca 2013 Wygląda rewelacyjnie ale pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 29 marca 2013 Bogato wygląda. Ale jest dość tanie. Kwestia przybrania i wyobraźni.
Dziękuję za miłe słowa.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń