Przekąski Przepis na:
jajka z groszkiem

Składniki
- jajka ugotowane na twardo, 8 szt.
- zielony groszek, 2 szklanki
- przecier pomidorowy, 2 łyżki
- oliwa, 1 łyżka
- masło, 1 łyżka
- czosnek, 3-5 ząbków
- Posiekana natka pietruszki, 2 łyżki
- sól, szczypta
- pieprz, szczypta
- cukier, szczypta
- wywar z warzyw lub rosołu, 3/4 szklanki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Groszek wrzucić do rondla ze stopionym masłem,lekko poddusić,dodać roztarty czosnek,wymieszać,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
-
Przecier pomidorowy wymieszać z oliwą,zagotować,wymieszać z wywarem lub rosołem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
-
W środku półmiska układać jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki oraz połówki w ten sposób,aby tworzyły kwiat (jajka powinny być gorące),dookoła ułożyć groszek.
-
Jajka polać sosem pomidorowym,posypać posiekaną pietruszką.
Komentarze do przepisu (0)