Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jajka z musem z groszku"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 768
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 289
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 768
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1815
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 289
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 80 gr
Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut. Odcedź, przestudź i obierz ze skorupki. Odłóż do wystudzenia.
Szalotkę obierz, bardzo drobno pokrój. Dymkę oczyść, wraz ze szczypiorkiem potnij na kawałeczki. Plasterki szynki pokrój w grube paski. Z zupełnie zimnych jajek zetnij wierzchy, delikatnie wyjmij żółtka (uważając przy tym, aby nie uszkodzić białek).
Odetnij też plasterek białka od spodu, by jajeczka stały stabilnie na półmisku.
Groszek osacz, zmiksuj, ew. dodatkowo przetrzyj przez sitko. Piure utrzyj na gładką masę z żółtkami. Do masy domieszaj szalotkę oraz dymkę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mus groszkowy nałóż do białek. Na każdym połóż po kilka paseczków szynki i przykryj wcześniej odciętymi wierzchami.Źródło: Tina