Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22594

Dodano:

Odsłon: 3901

To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny.

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado hass
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • szczypiorek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy delikatnie środki, aby umieścić w nich całe jajko. Wszystkie połówki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, środki oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wbijamy jajko i ponownie oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.

  2. Na każdej połówce awokado z jajkiem umieszczamy kawałek masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 - 13 minut. Przekąska najlepiej smakuje, gdy żółtko jaja jest płynne, a białko delikatnie ścięte.

  3. Gotowe awokado posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 stycznia Takie zdrowe i smaczne śniadanko to ja każdego poranka mogę jeść:)A do tego jak ślicznie się prezentuje! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 grudnia 2017 O ja! Zawsze marzyłem o takim śniadaniu! Obserwator...sobota gar marsz! :P Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń