Do góry

Desery Przepis na:

Jak przygotować ciasto parzone – karpatka

Jak przygotować ciasto parzone – karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 1553

Dodano:

Odsłon: 523

Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 150 g masła lub margaryny
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze.

    Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie, we wszystkich rodzajów wypieków z ciasta parzonego.

  2. Przygotować wszystkie potrzebne składniki, dokładnie odmierzyć i odważyć.

    Zagotować wodę z masłem. Przesianą mąkę przesypać jednym ruchem do garnka. Mocno mieszając gotować tak długo, aż powstanie z ciasta odchodząca od garnka „klucha”. Na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstewka ciasta.

    Przełożyć „kluchę” do miski i nieco ostudzić. Jaja wbijać pojedynczo i miksować po kolei z ciastem. Zanim wbijemy następne jajo, poprzednie musi być dobrze połączone z ciastem.

    Utarte ciasto parzone jest miękkie, błyszczące, złotożółte i spada z łyżki ciężko odrywając się.

  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni a następnie po około 10 minutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut.

    Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki.

  4. Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe kulki wielkości soczewicy.

  5. Niskie wypieki piec na środkowym poziomie, wysokie – na drugim od dołu poziomie piekarnika.

    Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze nie wolno pod żadnym pozorem otwierać drzwiczek piekarnika. W przeciwnym razie ciasto na pewno opadnie, ponieważ jego powłoka nie stwardniała jeszcze wystarczająco.

  6. Gotowe wypieki wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i ułożyć na podstawkę do wystudzenia.

    Ostudzone wypieki zależnie od przepisu napełniać kremem itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń