Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?

Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14899

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?"

Składniki

  • 1 litr przegotowanej i ciepłej wody
  • szklanka mąki żytniej z otrębami
  • 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • piętka chleba (bez ulepszaczy)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. do słoika wsyp mąkę, zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.

  2. Zakwas przykryj lnianą ściereczką (musi do niego dochodzić powietrze). Odstaw go na parę dni w ciepłe miejsce. Aby zakwas nie spleśniał, należy dobrze wygotować słoik.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń