Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak zrobić domowy zakwas na żurek

Jak zrobić domowy zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Jak zrobić domowy zakwas na żurek"

Składniki

  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. do słoika wsyp mąkę i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i przykryj słoik gazą. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy mąka ładnie opadnie, zakwas mieszaj raz dziennie. Żur kisimy w temperaturze pokojowej do uzyskania wyraźnie kwaskowatego smaku i zapachu. Gdy już osiągnie odpowiedni stopień ukiszenia (około 5-6 dni), przenieś zakwas do lodówki.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń