Do góry

Desery Przepis na:

Jak zrobić keks? Najlepszy przepis na keks świąteczny

Jak zrobić keks? Najlepszy przepis na keks świąteczny

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 620

Dodano: 29.11.2017

Odsłon: 603

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki

  • 1kostkę margaryny
  • 1 niepełną szklankę cukru
  • 6 jajek
  • 2,5-3 szklanki mąki (lepiej dać 2,5 szklanki, a później w razie czego dosypać ;)
  • 1,5 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny (jeśli mamy małe cytryny, wyciśnijmy sok z całej
  • Dodatkowo:
  • miseczkę ulubionych bakalii lub gotową mieszankę (ja wzięłam po garści orzechów włoskich, suszonych moreli, kandyzowanej skórki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do dekoracji kilka ładnych połówek orzechów włoskich, garstkę prażonych płatków migdałowych i skórkę pomarańczową
  • dobre chęci
  • wiarę, że uda Ci się zrobić pyszny keks :))
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka i żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę.
    Bakalie rozdrabniamy i mieszamy z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Dzięki temu mamy pewność, że w czasie pieczenia nie opadną nam na spód ciasta, tylko ładnie je wypełnią.

  2. Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie dolewamy olej i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo dokładnie miksując.

  3. Do masy dodajemy sok i skórkę cytrynową i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, Dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste, do tego stopnia, by sprawiało wrażenie, że nie ma prawa się udać. Jednak tak powinno być, a jeśli jest inaczej - dosypujemy jeszcze troszkę mąki. Kiedy ciasto osiągnie opisaną konsystencję, dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy łyżką. Nie dodajemy więcej mą,ki :)

  4. Przyszła pora na dosypanie do ciasta bakalii. Wrzucamy je do miski i mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy.

  5. Zawartość miski przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli tak, koniec patyczka będzie suchy.
    Po upieczeniu studzimy.

  6. Przygotowujemy lukier: cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. W razie potrzeby dosypujemy cukru pudru lub dodajemy troszkę soku z cytryny lub wody.
    Ostudzony keks polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń