Do góry

Dodatki Przepis na:

Jak zrobić mix sałatowy ?

Jak zrobić mix sałatowy ?

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 9087

Dodano:

Odsłon: 419

Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

Składniki

  • duża sałata lodowa
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku
  • 3 duże marchewki
  • 1 duży burak
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraka i marchewki obieramy ze skórki. Za pomocą obieraczki z buraka i marchewki robimy cienkie plasterki. Za pomocą ręcznika kuchennego odsączamy nadmiar soku jaki z buraka tak i z marchewki, tak aby plasterki były od siebie oddzielone i suche, żeby nie plamiły nam sałaty. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Kapustę pekińską drobno siekamy.

  2. Do miski odmierzamy garść sałaty lodowej, garść liści szpinaku, garść kapusty pekińskiej, trochę pasków marchewki i buraka.

  3. Całość mieszamy i przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy. I tak do wykorzystania wszystkich składników. Ja zrobiłam 6 takich woreczków. Wytrzymują tak zapakowane 4-5 dni trzymane w lodówce, ale u mnie to max 4 dni. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń