Do góry

Dodatki Przepis na:

Jak zrobić sos holenderski

Jak zrobić sos holenderski

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2008

Dodano:

Odsłon: 25188

Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 cytryny
  • biały pieprz
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody.

    Klarujemy masło

  2. Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny.

    Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły.

    Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć.

    W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń