Do góry

Desery Przepis na:

Jak zrobić tort w stylu drip cake?

Jak zrobić tort w stylu drip cake?

Autor: SlodkiBlog

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 351

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 675

Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

Składniki

  • (polewa na tort o średnicy 18cm)
  • 100g czekolady deserowej
  • 120g śmietanki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej, prawie do momentu zawrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Pozostaw polewę do ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas.

  2. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części - dekorowania swojego tortu. Jest wiele sposobów żeby zrobić drip cake, ja najpierw wylałam część czekolady na środek tortu, rozprowadziłam ją szpatułką pozwalając aby w niektórych miejscach delikatnie spłynęła na boki. Właściwy drip wykonałam za pomocą specjalnej butelki do dekorowania (takiej jak dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń