Do góry

Przetwory Przepis na:

Jak zrobic zakwas buraczany

Jak zrobic zakwas buraczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3290

Dodano:

Odsłon: 14380

Zakwas buraczany zrobić w domu jest bardzo łatwo. zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:)

Składniki

  • 1 kg buraków
  • liście laurowe
  • kromka chleba razowego na zakwasie
  • ząbki czosnku
  • ziele angielskie
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i kromkę chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń