Desery Przepis na:
Jamajski mus bananowy

Przepisów i artykułów: 599 Ocena: 8382
Dodano: 28.11.2011
Odsłon: 20095
Składniki
- czekolada (ja dałam pół na pół gorzkiej z mleczną), 180g
- Rum, 3 łyżki
- śmietanka kremówka, 140ml
- banany, 3 średnie
- cukier, 1 łyżka
- kawa rozpuszczalna (proszek), 1 łyżeczka
- jajka, 3
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, nadal podgrzewając wlać rum i śmietankę - ubijać na gładką masę. Odstawić. Banany utrzeć blenderem, dodać cukier, kawę i żółtka - ucierać mikserem, aż masa będzie gładka i puszysta. Po łyżce dodawać masę czekoladową. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką, wmieszać do masy. Gotowy mus przełożyć do pucharków, lub wysmarowanej masłem małej tortownicy. Wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc - lepiej się zetnie). Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (1)

Annuar 29 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Od samego czytania zakochałam się w tym musie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz