Do góry

Desery Przepis na:

Jamajski mus bananowy

Przepis dnia 2011-12-04
Jamajski mus bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8847

Dodano:

Odsłon: 20241

ciąg dalszy fazy bananowej :-) przepis znalazłam na stronie Feeria Smaków na słodko, wypróbowałam i postanowiłam się z Wami nim podzielić ... przepysznie puszyste czekoladowo-bananowo-rumowe cudo :-)

Składniki

  • czekolada (ja dałam pół na pół gorzkiej z mleczną), 180g
  • Rum, 3 łyżki
  • śmietanka kremówka, 140ml
  • banany, 3 średnie
  • cukier, 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna (proszek), 1 łyżeczka
  • jajka, 3
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, nadal podgrzewając wlać rum i śmietankę - ubijać na gładką masę. Odstawić. Banany utrzeć blenderem, dodać cukier, kawę i żółtka - ucierać mikserem, aż masa będzie gładka i puszysta. Po łyżce dodawać masę czekoladową. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką, wmieszać do masy. Gotowy mus przełożyć do pucharków, lub wysmarowanej masłem małej tortownicy. Wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc - lepiej się zetnie). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 listopada 2011 Od samego czytania zakochałam się w tym musie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń