Do góry

Desery Przepis na:

Japoński.

Japoński.

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 11713

Łatwy w wykonaniu.

Składniki

  • 30 dag.maku,
  • 25 dag.margaryny,
  • 45 dag.cukru pudru,
  • 9 jajek,
  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl.włoskich orzechów krojonych,
  • 10 dag.rodzynek,
  • 60 dag. jabłek,
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obrane jabłka.

  2. Mak sparzyć i zemleć.

  3. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem.

  4. Dodać żółtka,mak i utarte jabłka.

  5. Ubić pianę z białek i dodać z kaszą manną oraz pozostałymi składnikami do masy,lekko mieszając.

  6. Piec w temp.150-180 stopniach przez 40 minut.

  7. Po upieczeniu polać polewą kawową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia2929 23 sierpnia 2011 uwielbiam ten placek,ale dawmo temu zapodzialam przepis teraz napewno upieke,wielkie dzieki;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 sierpnia 2011 W mojej rodzinie pieczemy ten makowiec - jest wspaniały, gdyż wilgotny dzięki jabłkom. Ciekawe dlaczego jest "japoński". Ale z uwagi na pracochłonność (mak) przerobiliśmy ten przepis na użycie gotowej masy makowej, aby częściej go piec z przyjemnością ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Befado 06 sierpnia 2011 Cóż gdy brat uwielbia ciasta,
Zdarza się,że nie spróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maksiu 06 sierpnia 2011 Wyglada smakowicie ale ile jablek zetrzec?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń