Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarmużowe kopytka"
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 136
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 136
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Składniki
Z jarmużu wykrój grube żyły. Zielone miękkie części wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj, aż liście zmiękną. Wyjmij łyżką cedzakową. Kiedy jarmuż ostygnie, odciśnij nadmiar wody i drobniutko posiekaj.
Zmiel ziemniaki. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, jarmuż oraz ziemniaki. Wyrób ciasto.
Stolnicę podsyp mąką. Ciasto podziel na kilka części i uformuj wałeczki. Pokrój je na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotuj garnek z wodą. Kiedy zacznie wrzeć, posól i wlej trochę oleju. Porcjami wrzucaj kopytka. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na talerzach.
Pokrój kiełbasę i zrumień na oleju. Kopytka polej smażoną kiełbasą, udekoruj natką.
Takie zielone kopytka możesz przygotować także z dodatkiem gotowanego szpinaku oraz brokułów. Kupując kiełbasę, wybierz pikantne gatunki. Świetnie się komponują smakowo z kopytkami.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie