Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarska potrawka warzywna"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 108
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 108
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 22
Składniki
1. Bakłażan oczyść, pokrój w plasterki, ułóż na papierowym ręczniku i oprósz solą. Odstaw na kilka minut, osusz, pokrój na ćwiartki. Cukinie umyj, odkrój końcówki, również pokrój w plastry.
Pozbawione łupinek cebule pokrój na cząstki, czosnek przeciśnij przez praskę.
Opłucz i przekrój na połówki kolorowe papryki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz, obierz, drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub naczyniu o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj kawałki bakłażana, cukinię i papryki.
Warzywa smaż chwilę, zalej bulionem. Dodaj liść laurowy i 2 ziarna ziela. Duś 20 min. Dodaj pomidory. Duś jeszcze 5 min. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Posyp obficie listkami natki.Źródło: Świat kobiety