Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie burgery z grillowanymi warzywami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
Bakłażan umyj, wytrzyj, odetnij końce, a resztę pokrój w ukośne plastry o grubości 5 mm. Włóż je do durszlaka, obficie oprósz solą, przemieszaj i odstaw na 5 min. Po tym czasie plasterki opłucz pod strumieniem bieżącej wody, osącz i osusz.
Czerwoną paprykę oczyść z pestek, pokrój w średniej grubości paski. Cukinię umyj, wytrzyj, odetnij końce. Obieraczką do warzyw potnij ją w długie cienkie paski.
Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, dodaj sól, pieprz oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę wymieszaj. Do dużej miski włóż rozdrobnione warzywa, wlej marynatę i przemieszaj. Odstaw na 5 min. W tym czasie opłucz i osusz rukolę, pokrój ser na plastry o gr. 1 cm. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
Na ruszcie opiecz z obu stron ser, osączone warzywa oraz pokrojone na połówki bułki. Spody bułek posmaruj pesto, przykryj rukolą. Na tym ułóż plastry sera i warzyw, posyp posiekaną natką, przykryj wierzchami bułek (te od środ ka też możesz posmarować pesto).
Najlepszy ser na ruszt
Do opiekania na ruszcie wybierz polski oscypek albo cypryjski ser halloumi (kupisz w hipermarkecie).Źródło: Tina