Do góry

Zupy Przepis na:

Jarzynowa z ryżem

Jarzynowa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8946

Dodano:

Odsłon: 3921

Jarzynowa z ryżem

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół białej części pora
  • pół szklanki ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń