Do góry

Zupy Przepis na:

Jarzynowa zupa na winie

Jarzynowa zupa na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1854

Dodano:

Odsłon: 1093

Idea zup ''na winie'' jest ogólnie dobrze znana: co się nawinie, to do gara :) w przypadku tej zupy zadziałała dokładnie ta zasada: pozbierałam wszystko, co było pod ręką. Jako że efekt końcowy okazał się zaskakująco smaczny, od razu wiedziałam, że muszę podzielić się przepisem :)

Składniki

  • Przygotuj:
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka Winiary (tego podobno długo gotowanego)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 duży ziemniak
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • szczypta oregano
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • masło klarowane do smażenia (w wersji wegańskiej olej roślinny)
  • natka pietruszki do podania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle lub oleju roślinnym smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki (albo półplasterki pieczarki i smażymy razem.

  2. Do usmażonych pieczarek z cebulką dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaka oraz cały kawałek selera. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy razem kilka minut.

  3. Całość zalewamy wodą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na niedużym ogniu z uchyloną pokrywką, aż warzywa zmiękną.

  4. Kiedy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, majerankiem, oregano, pieprzem i w razie potrzeby solą.
    Odstawiamy na kilka minut, żeby nabrała smaku.
    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń