Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaś Fasola z klopsikami

Jaś Fasola z klopsikami

Autor: Ewus71

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 3544

Dodano: 30.10.2016

Odsłon: 1416

Jednogarnkowe danie na każdą okazję, smaczne i sycące.

Składniki

  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 125 dkg bułki tartej
  • 125 ml wody
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli do mięsa mielonego
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula do pieczarek
  • 50 dkg fasoli Jaś
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Przyprawy sól,pieprz,delikat czerwony, majeranek, papryka ostra lub słodka maggi,cukier , 1 koncentrat pomidorowy tłuszcz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Przygotowanie:
    Do mięsa mielonego dodajemy,
    jajka ,wodę,bułkę tartą,startą cebulę,
    czosnek,majeranek,przyprawy,doprawiamy według uznania
    i (wyrabiamy na jednolitą masę).
    Formujemy zwilżonymi dłońmi małe kuleczki .
    Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą,
    pokroić na mniejsze części, ugotować (20 minut )
    Cebulkę pokroić w kosteczkę,
    przesmażyć na tłuszczu,
    i ugotowane odcedzone pieczarki
    (masło ,olej ,margaryna według uznania)
    doprawić do smaku przyprawami, według uznania,
    Fasolę Jaś zalać wodą i odstawić do namoczenia najlepiej
    na całą noc.
    Następnie ugotować do miękkości z zielem angielskim ,liściem laurowym
    i dodać sól ( z solą ostrożnie bo mamy już doprawione pieczarki i klopsiki )
    Do ugotowanej fasoli dodajemy usmażone i
    doprawione pieczarki z cebulką,
    następnie dodajemy już,
    doprawione usmażone klopsiki .
    Całość gotujemy 10-15 minut na małym ogniu ,
    Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku (pieprz ,cukier ,1/2 łyżeczki ostrej papryki lub słodkiej .Robimy zaklepkę i zagęszczamy,
    (na jedną szklankę wody 2 łyżki mąki posypać majerankiem

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń