Do góry

Przekąski Przepis na:

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda

Autor: bulina

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 246

Dodano: 29.08.2010

Odsłon: 6941

bardzo dobra potrawa na przyjęcia imieninowe i nie tylko ,prosta w wykonaniu

Składniki

  • 1/2 kilograma mielonego
  • 2-3 jajka
  • 1cebula średniej wielkości
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: warzywko ,pieprz,majeranek
  • PRZYPRAWA DO MIELONEGO
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 30-40 dag pieczarek lub mrożonych kurek
  • sól
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do mielonego dodać drobno posiekaną natkę pietruszki ,15 dag drobno posiekanych pieczarek wcześniej podsmażonych na masełku ,przyprawić odrobina warzywka ,majerankiem,pieprzem szczyptą soli wymieszać ,dodać bułkę tartą i jajko

  2. z mielonego i uformować placek na dłoni w to położyć ugotowane jajko na twardo zakryć jajko pozostałym mielonym (ma powstać coś w rodzaju kotleta)

  3. tak uformowane kotlety zawijamy w foli aluminiowej ale nie koniecznie można je również upiec bez folii

  4. ułożyć przygotowane mięso na blaszkę ,pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

  5. sos pieczarkowy :

  6. obrane i pokrojone pieczarki lub kurki dusimy z cebulka na masełku z odrobina soli i pieprzu około 15 minut ,dodać odrobinkę wody tak aby zakryło nasze pieczarki gotować około 5 minut dodać śmietanę dalej dusimy ,na koniec dodać 2 łyżki mąki

  7. gotowe mięso kroimy w plastry grubości 1-2 centymetry ( w przekroju ukaże się coś w rodzaju jaskółczego gniazda )

  8. można podawać na ciepło z sosem pieczarkowym lub z kurek

  9. Ale ja preferuje to danie jako danie zimne ponieważ bardzo dekoracyjnie wygląda i zapewniam gościom będzie smakować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 31 sierpnia 2010 Chciałam to danie zrobić już dawno temu, zawsze jednak odstraszała mnie ilość pracy... Ostatecznie jednak przekonałaś mnie, że warto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 29 sierpnia 2010 Bardzo fajny przepis i dietetyczny jesli nie smazony na tluszcz jutro zrobie .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń