Do góry

Przekąski Przepis na:

Jaź w zalewie octowej

Jaź w zalewie octowej

Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3703

Dodano: 02.05.2014

Odsłon: 4438

Moi wędkarze dostarczyli mi niezły egzemplarz jazia, jest to bardzo smaczna rybka, ale ma jeden mankament - sporo ości:) Na obiad się nie nadaje, ale w zalewie octowej jest pyszna, ości łatwo odchodzą:)

Składniki

  • Jaź - 1 sztuka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • Na zalewę: 2 litry wody
  • 200 ml octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • Do panierowania: tarta bułka
  • 1 jajko
  • Do smażenia: olej
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rybę oczyszczamy z wnętrzności (moja już ich na szczęście nie posiadała, pod tym względem moi panowie spisali się:)) Następnie skrobiemy z łusek i myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Obcinamy głowę, ogon i płetwy. Kroimy w dzwonko. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i obkładamy pokrojoną w półplasterki 1 cebulą. Odkładamy do lodówki na około 3 godziny.

  2. W tym czasie wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Zdejmujemy z ryby cebulę, panierujemy w jajku i bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy po kilka minut z każdej strony.

  4. Usmażoną i przestudzoną rybę wkładamy do miski, 1 cebulę kroimy w piórka i układamy na rybie. Wlewamy zalewę octową, i odkładamy do lodówki na minimum 1 dobę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Udziec 02 maja 2014 pyszności ,też tak robię,ości się rozpływają:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń