Do góry

Dania główne Przepis na:

Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką

Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1348

Dodano:

Odsłon: 525

W tygodniu nie mam za dużo czasu na gotowanie dlatego obiady, które podaję moim bliskim muszą robić się "same", a jednocześnie muszą pysznie smakować. Przykładem takiego dania jest właśnie surowa wędzona karkówka zapiekana z warzywami - prawda, że brzmi pysznie

Składniki

  • 600 g surowej wędzonej karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • papryka
  • mała cukinia
  • por
  • czerwona cebula
  • kilka ziemniaków
  • pieprz ziołowy pieprz czarny płatki chili ząbek czosnku
  • łyżka masła 2 łyżki whisky
  • sól opcjonalnie, moja karkówka była dosyć słona więc już nie soliłam całości
  • ulubione zioła do posypania gotowej potrawy np. lubczyk, natka pietruszki, nać selera itp.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy na kawałki, wsypujemy przyprawy, mieszamy.
    Karkówkę kroimy na plastry.
    Na dno żeliwnego garnka kładziemy kawałek masła i wlewamy whisky.
    W garnku przekładamy warstwami, mięso z warzywami.

    Garnek przykrywamy, wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 170-180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę. Garnek odkrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, by mięso się zrumieniło.
    Całość posypujemy świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń