Do góry

Desery Przepis na:

Jedwabiste tiramisu

Przepis dnia 2012-01-05
Jedwabiste tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5977

Dodano:

Odsłon: 56884

Jadłam wiele tiramisu, ale to, przygotowane wg przepisu mamy mojego męża bije na głowę wszystkie inne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jest to propozycja do podania w pucharku. Jak przygotowujemy? 3 żółtka należy utrzeć z 10 dag cukru i 500 g serka mascarpone. Białka z 3 jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie, ale całkowicie łącząc składniki. Biszkopty maczamy w 200 ml espresso z alkoholem (dowolnym) i układamy w naczyniu w 2 warstwach. Na każdą warstwę biszkoptów wykładamy białą masę. Po wierzchu posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pyszności!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jantar 06 lutego 2014 Tiramisu jest u mnie przebojowym deserem.Do tego dodaję 9 a nie 10 dkg cukru-ale to kwestia smaku.Polecam -pyszny deser.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Prrromyczek24 05 kwietnia 2012 wystarczy nie dać cukru,ja tak robię bo mój mąż jest cukrzykiem więc cukier ograniczamy.Dziś znowu robiłam tylko dodałam odrobine rozpuszczonej żelatyny ,aby dobrze się kroiło bo ja robię na tortownicy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Carrolyn 17 lutego 2012 wczoraj zrobiłam i niestety - dla mnie stanowczo za słodkie :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 03 lutego 2012 w skladnikach brak serka maskarpone! ale w wykonaniu jest ,warto poprawic ten detal , napewno dam sie skusic wyglad bb. apetyczny pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Prrromyczek24 08 stycznia 2012 Wczoraj zrobiłam i naprawdę wyszło rewelacyjnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pedroklub 07 stycznia 2012 Mniejsza o salmonellę, żółtka należy ubijać na parze aż staną się z żółtych prawie białe. Na parze dlatego, aby masa nie była za rzadka (ciepłe żółtka zgęstnieją) i lepiej rozpuści się cukier. Powinno go być 1,5 łyżki od zupy na 1 żółtko. Po dodaniu sera i dopiero potem piany z białek , którą po malutku wmieszamy w żółtka, otrzymamy dość gęstą, słodka masę. Pychotka. Polecam zmieszać kawę z Amaretto. Kiedyś nauczył mnie tego włoski kucharz, dziś sam robię Tiramisu w irlandzkiej restauracji. Smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paulag81 06 stycznia 2012 jesli ktos sie boi selmonelli to jajka nalezy sparzyc gotowana woda...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zulla 06 stycznia 2012 Moja Droga boisz sie salmonelli a codziennie wdychasz trucizny ktore masz w powietrzu. Spozywasz jedzenie tez szpikowane chemia, bo nie sadze abys je uprawaila oragicznie.Paranoja cie ogarnela i tyle bo o hipokryzji nie mowiac.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 06 stycznia 2012 dziwie sie niektorym,ze w dobie salmonelli jedza surowe jajka i narazaja zdrowie innych.ja ubijam zoltka na parze a zamiast piany dodaje bita smietane,nie jest to danie dietetyczne ale tez nie trujace-zycze zdrowia i smacznego

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń