Do góry

Napoje Przepis na:

jej wysokość kawa z dripa w towarzystwie imbiru

jej wysokość kawa z dripa w towarzystwie imbiru

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1360

Dodano:

Odsłon: 208

alternatywny sposób parzenia czarnej,wyrazistej kawy metodą drip taki sposób parzenia uwalnia pomału wszystkie aromaty...delikatnie owocowe,orzechowe nawet karmelowe ubóstwiam tą metodę od lat ;-) i polecam wszystkim smakoszom kawy i najważniejsze ;-) warto zainwestować w dobrej jakości ziarna ;-) tu arabica;-)

Składniki

  • drip -akcesorium niezbędne-tu plastikowy najbardziej popularny
  • ziarna dobrej gatunkowo kawy-arabica jak najbardziej
  • papierowe filtry
  • imbir świeży
  • miód opcjonalnie
  • woda przegotowana o tem.90 st.
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. w związku z tym,że od lat przygotowuję taką kawkę z dripa od jakiegoś czasu zaczęłam eksperymentować z dodatkowymi smakami
    tu zawitał imbir i mandarynki ale do rzeczy :-)

  2. ziarna mielimy na średnio grube ok 30 g na 250,300 ml ( mielę w młynku elektrycznym )
    w dripie umieszczamy papierowy filtr i przelewamy go wrzątkiem,wylewając zebraną wodę z dzbanuszka,kubka lub ulubionej szklanki- po to aby pozbyć się posmaku papierowego

  3. na dnie dripa z filtrem kładziemy parę plasterków pokrojonego ze skórką imbiru,wsypujemy zmieloną kawę i pomału zalewamy wodą 90 stopniaczy
    i tu się zaczyna cały mecz ;-) nie dość,że obłędnie pachnie w całej kuchni,to w ciągu ok 4 minut otrzymujemy boski napar ze wszystkimi aromatami i dobrodziejstwami kawy
    filtrowane,zmielone ziarna bardzo delikatnie przejmują aromat imbiru
    smakuje wybornie

  4. do zaparzonej taką metodą kawki możemy wrzucić jeszcze po 2 plasterki imbiru i posłodzić miodem jak lubimy ( opcjonalnie ) ale bez słodzenia też smakuje obłędnie ;-)
    podajemy z cudownie słodkimi mandarynkami

  5. Smacznego ;-) do śniadanka w sam raz ;-) smakuje zawsze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń